Satser millioner på Kodals kulturhus!
Satser millioner på Kodals kulturhus!

Satser millioner på Kodals kulturhus!

Siden 1900 har Kodal hatt sitt eget kulturhus. Her har Kodal Ungdomslag har sørget for levende lokalkultur til glede for både sambygdinger og tilreisende. Nå får Kulturhuset Vonheim et historisk løft!

Ekstraordinært årsmøte vedtok før sommeren hovedstyrets forslag til utviklingsplan. Det skal satses flere millioner kroner – og arbeidene er i full gang. Avtale med banken er nettopp signert. 

Dermed er det klart at Kulturhuset Vonheim får det største løftet på 40 år!

LES OGSÅ: Grasrotmidlene mot ny rekord! – Slik støtter du

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ OVERTID: Takrennene på Vonheim var gjengrodd og taket måtte skiftes. Bjørnar Gaasholt gleder seg til å vise frem det «nye» kulturhuset.

Det som startet med behov for skifte av tak, vinduer, dører og kledning, omfatter nå også ekstrem oppussing innendørs.

-Vi kjører så godt som full pakke. Saler, storkjøkken, møterom, scene, fellesarealer. Kulturhuset Vonheim skal skinne og bli bygdas stolthet, sier Bjørnar Gaasholt, styreleder i Kodal Ungdomslag.

Mangfold, inkludering, mestring og læring er selve kjernen i det vi driver med. Klarer vi dette – også i ledelsen, kommer begeistringen – og folk ønsker å ta del i det.

Frode Aleksander Rismyhr

Fra krise til begeistring

Høsten 2020 ble det avholdt et krisemøte for medlemmene i Kodal Ungdomslag. Lite aktivitet, enorme vedlikeholdsetterslep, synkende medlemstall, mindre oppslutning og lite økonomisk støtte var gjennomgangstonen. Hovedstyret vurderte nedleggelse av laget eller salg av Vonheim ble vurdert, og utfordringene sto i kø.

Bjørnar Gaasholt (styreleder) og Frode Aleksander Rismyhr (nestleder) har påtatt seg oppgaven med å redde et kriserammet lag. De har gått inn i prosjektet med hud og hår, og har nærmest bodd på kulturhuset siden årsmøtet i februar. 

LES OGSÅ: Kaffedrikkere og skravlefanter søkes!

På fem måneder har Kodal Ungdomslag gjennomgått en aldri så liten revolusjon fra fortvilelse til begeistring, og bygdas eget kulturhus gjennomgår nå en total forvandling.

(Saken fortsetter under bildet)

LOKOMOTIV: Siden februar har den nye lederduoen Bjørnar Gaasholt (t.v) og Frode Aleksander Rismyhr dundret i gang. Nå skjer det mye på en gang – i høyt tempo.

Tilfredsstillende galskap

-Noen sier det har skjedd mer her på et halvt år enn de siste ti åra. Men det er mange som har tatt i et tak for ungdomslaget oppigjennom. Men det har nok skjedd en slags forløsning og optimismen er nå på plass, sier de to.

-Vi er kanskje litt gærne og oppleves nok som to lokomotiv som dundrer i vei, innrømmer lederduoen. De understreker at det ikke er noe soloshow.

Vi er kanskje litt gærne!

Bjørnar Gaasholt

-Det ekstraordinære årsmøtet ga oss en pekepinn på at vi er på rett vei – og ingenting er mer tilfredsstillende enn fremdrift, iverksetting og fullføring, slår lagkameratene fast. 

LES MER: 130 000 til Kulturhuset Vonheim! – Wow!

(Saken fortsetter under bildet)

SKAL SKINNE: Kodal Ungdomslag pusser opp Kulturhuset Vonheim for millioner.

Stor støtte

Gaasholt og Rismyhr har sammen med et nytt hovedstyre lykkes i å få med seg en rekke støttespillere. Ikke bare har mange, nye frivillige ønsket å bidra, men også næringslivet og sponsorer har meldt seg på.

Kodal Ungdomslag er fullstendig målløse over støtten. Byggmester Gjerstad har gått all in og strukket seg langt for å hjelpe. Og helt tilfeldig er det kanskje ikke, for byggmesteren sjøl, Geir André Gjerstad, har bakgrunn fra barneteateret i sine yngre dager.

-Men nå er bikkjeørene fra Aristokattene skifta ut med snekkerbelte. Vi prøvde å få han til å stille på bilde med hundekostymet, men scenekarrieren er visst lagt på hylla, smetter Frode Aleksander inn.

Hasås har vært en uvurderlig støttespiller for oss i mange tiår. Nå har de virkelig overgått seg selv!

Bjørnar Gaasholt

Bygdas hjørnesteinsbedrift, Hasås, bidrar dessuten enormt mye.

– Hasås har vært en uvurderlig støttespiller for oss i mange tiår. Det er en bedrift som vet å sette pris på et yrende liv for barn, unge og voksne i bygda. Nå har de virkelig overgått seg selv. Vi er uendelig takknemlige for samarbeidet, sier styreleder Bjørnar Gaasholt. 

(Saken fortsetter under bildet)

HJØRNESTEIN: Samarbeidet med hjørnesteinsbedriften Hasås er av uvurderlig verdi for Kodal Ungdomslag.

-Kjente ingen andre med egen malingsfabrikk

Også Odd Gleditsch Farvehandel AS har tatt på spanderbuksene – og sørger for at kulturhuset får en real ansiktsløftning. 

-Det er utrolig å se hvilken aktivitet dere legger ned på å gjenskape Vonheim som et kraftsenter for frivilligheten i Kodal, til glede spesielt for barn og unge etter en svært krevende tid med begrenset aktivitet, skriver innehaver Bjørn Ole Gleditsch når han gir gladnyheten om at maling kan hentes i butikken.

Det er utrolig å se hvilken aktivitet dere legger ned for å gjenskape Vonheim som kraftsenter for frivilligheten i Kodal.

Bjørn Ole Gleditsch

-Vi kjente ingen andre som eier sin egen malingsfabrikk. Derfor var det egentlig ingen andre å spørre, ler Frode Aleksander.

TAR TAK: Frode Aleksander Rismyhr gleder seg stort fremdriften. Her en liten selfie fra en tur på taket på Kulturhuset Vonheim.

– Umulig å ikke la seg begeistre!

Paal Bye Johansen – også kjent som en kulturpropell i Sandefjord – bistår gjennom PBJ interiør AS og Fagflis AS, med plan for visuell utforming av hele bygget. Innspill til både farger, gulv, fliser, innredninger, møbler og løsninger både inne og ute er gull verdt.

-Som nyinnflyttet i Kodal er det fantastisk å se engasjementet. Jeg er imponert over gjennomføringskraften og ønsket om å sikre et levende kulturhus for barn og unge. Når vi ser hvem som står på dekk, kan man ikke annet enn å la seg begeistre og hive seg på seilasen, skryter Paal Bye Johansen.

Som nyinnflyttet i Kodal er det fantastisk å se engasjementet! Jeg er imponert over gjennomføringskraften.

Paal Bye Johansen
LOKAL MALING: Odd Gleditsch Farvehandel AS sørger for maling til Kulturhuset Vonheim.

Oppskrift til suksess

Frode Aleksander tror mye av oppskriften ligger i lagets verdier.

Selv om det krever litt tid og energi å gjøre slike løft, er det mye å hente på å lede, skape og kommunisere tydelig ut ifra lagets samfunnsoppdrag og verdigrunnlag. 

-Mangfold, inkludering, mestring og læring er selve målet med det vi driver med. Klarer vi dette – også i ledelsen, kommer begeistringen – og folk ønsker å ta del i det. Enkelt og greit, forklarer Frode Aleksander.

LES MER: Noen vi bør spørre?

2 Comments

  1. Pingback: Kaffedrikkere og skravlefanter søkes! - Kodal Ungdomslag

  2. Pingback: KODE RØD: Kodølinger melder om bivirkninger - Kodal Ungdomslag

Comments are closed.