KODE RØD: Kodølinger melder om bivirkninger
KODE RØD: Kodølinger melder om bivirkninger

KODE RØD: Kodølinger melder om bivirkninger

SJOKKMELDING: Det som skulle være en vanlig dugnad og oppussing viste seg å få betydelige bivirkninger som kan gi varig mén for deltakerne. Rapporten kommer på selve Verdensdagen for psykisk helse.

Varsellampene blinker i Kodal Ungdomslag. Bygda har nå gått i alarmberedskap.

Kodal Ungdomslag pusser opp Kulturhuset Vonheim for harde livet. Prosjektet har skapt stor oppmerksomhet. Laget har gått bredt ut og oppfordret ungdommer og voksne til å delta. Mange har latt seg begeistre og takket villig ja til å bidra. Det skal vise seg at innsatsen koster.

-Vi ser en urovekkende økning i antall positive, advarer kommunikasjonssjef og dugnadsgeneral Frode Aleksander Rismyhr ved Kulturhuset Vonheim.

Kodal Ungdomslag opplever er stor entusiasme under oppussingen av Kulturhuset Vonheim.
SMITTSOMT: Entusiasmen ved Kulturhuset Vonheim er ekstremt smittsom, advarer Frode Aleksander Rismyhr (i midten). Lukas (t.v) og Arturas Vaicekauskas (t.h) har allerede fått varige mén.

Sterke symptomer

Flere av dugnadsdeltagerne melder om sterke symptomer på høy trivsel, nye bekjentskaper og herlige relasjoner. Dette kan i verste fall gi langvarig, god mental og fysisk helse, noe som gir høy risiko for økt livskvalitet. Ungdomslaget melder om ekstrem smittsomhet.

-Vi kan bekrefte at flere har svært høye verdier av dopamin i blodprøver, noe som indikerer lykke, sier Frode Aleksander. 

De unge hardt rammet

De unge er trolig hardest rammet. Det er avdekket at flere av deltagerne har fått påvist både en skremmende sterk mestringsfølelse og økt læring. Faren er at dette kan påvirke både skole og videre karrierevalg.

LES OGSÅ: Verdensdagen for psykisk helse

Ungdommene får mestringsfølelse når de deltar på dugnad ved Kulturhuset Vonheim.
MESTRINGSFØLSELSE PÅVIST: Sondre Årset, Syver Elias Rismyhr og Lukas Vaicekauskas var blant de første som fikk påvist mestringsfølelse etter å ha deltatt på dugnad. (Foto: Frode Aleksander Rismyhr)

Kan i verste fall gi langvarig god mental helse og risiko for økt livskvalitet.

At dugnaden på det lokale kulturhuset i tillegg viser tegn på både inkludering og mangfold, skaper reaksjoner blant flere dugnadsmotstandere. «Hva var det vi sa», går igjen blant kritikere.

Saken fortsetter under bildene.

LES OGSÅ: Hyller Hasås: – Ellevill snuoperasjon ikke mulig uten!

Farlig hyggelig

-Vi tar tilbakemeldingene på største alvor og vil ha løpende dialog med Kulturdepartementet, Helsedepartementet, Folkehelseinstituttet og Stortinget.

Rismyhr har 27 års erfaring fra organisasjonssarbeid både i Norge og Norden, revy og musikaler, skoleverket og kulturentreprenørbransjen. Han er sjokkert.

-Dette er det verste jeg har sett hittil. At en dugnad sammen med andre mennesker kan bli så hyggelig at det går på livskvaliteten løs, er oppsiktsvekkende. Dette kan komme ut av kontroll. Vi vet ikke hvor vi skal gjøre av alle de positive.

Saken fortsetter under bildet.

Herman Brathaug har fått påvist smilerynker etter å ha vært på dugnad med Kodal Ungdomslag på Kulturhuset Vonheim.
SMILER FOR MYE: Herman Brathaug har fått påvist smilerynker etter å ha oppholdt seg for tett på resten av dugnads-entusiastene. (Foto: Frode Aleksander Rismyhr)

Motgift

Inntil myndighetene har testet og godkjent en offisiell motgift, priser Rismyhr høyere makter for at det heldigvis finnes både jantelov og grupperinger som jobber for å fremme både sladder og mobbing. Og mange opprettholder heldigvis selvisolering, slik at Helsedepartementet unngår nedskjæringer på bevilgninger til antidepressiva.

-Et samfunn uten utenforskap vil ikke være til å kjenne igjen. Det er en skremmende tanke.

Heldigvis finnes både jantelov, sladder og mobbing

Saken fortsetter under bildegalleri.

Slår ned høyt lykketrykk

Rismyhr er imidlertid særlig bekymret for hva som skjer når samfunnet åpner helt opp.

Kodal Ungdomslag vil følge tett med fremover og at krisestaben er døgnbemannet. Det mobile testsenteret vil tilby samtlige deltagere hurtigtester av lykkenivået.

Faren for smittende latter og glede – også til Sandefjord og Andebu, er stor.

Frode Aleksander Rismyhr
Kari Gåsholt og Anita Håøy Andersen koser seg med malerkosten på dugnad og lar seg gladelig smitte av fellesskap.
TRIVSEL: Kari Gåsholt og Anita Håøy Andersen koser seg med malerkosten på dugnad og lar seg gladelig smitte av fellesskap. (Foto: Frode Aleksander Rismyhr)

Smittesporingen vil bli særlig intensivert når Kulturhuset Vonheim åpner teatergruppa, e-sporten, paintballbanen, strikkekaféen, ungdomsklubben og bryggeriet. Faren for smittende latter og glede – også til Sandefjord og Andebu, er stor.

-Vi kan ikke garantere at vi klarer å holde lykketrykket nede, og kommer til å ha høyeste beredskap i overskuelig framtid, avslutter Rismyhr.

Kodal Ungdomslag pusser opp Kulturhuset Vonheim og opplever høyt lykketrykk.
LYKKETRYKK: Kodal Ungdomslag registrerer høyt lykketrykk, og ikke engang de minste er immune. Mathias, Elias og Tobias Rismyhr er intet unntak. (Foto: Frode Aleksander Rismyhr)